Znany od dawna sposób gotowania na parze pozwala zachować potrawom smak i wartości odżywcze. Często nie zdajemy sobie sprawy z tego jak dużo wartości odżywczych traci potrawa podczas zwykłego gotowania. Są specjalne nakładki, które umożliwiają takie gotowanie. Dzięki temu nie trzeba co chwilę zaglądać do garnka. Potrawa nie wymaga mieszania i ciągłego pilnowania. Okazuje się, że na parze gotować można wszystko oprócz grzybów. Nakładki powinny być umieszczone 2,5cm nad wodą, a pokrywka garnka musi być dokładnie dopasowana. Powinno się gotować cały czas na jednym poziomie.

Aby para mogła swobodnie krążyć, a produkty były ugotowane, należy zostawiać przerwy miedzy kawałkami jedzenia. Warzywa powinny być gotowane w całości. Przyprawiać należy przed rozpoczęciem gotowania. Na parze powinno się gotować tylko te mięso, które nie wymaga długiego gotowania. Jeśli produkty są zamrożone trzeba je najpierw rozmrozić. Dla osób przyzwyczajonych do normalnego gotowania czy smażenia, takie potrawy na parze mogą wydawać się mdłe. Z pewnością taką potrawę można przyprawić, co zapewni lepszy smak. Możemy być wówczas pewni, ze taka potrawa jest o wiele zdrowsza.